Защо чукаме на дърво и се страхуваме от черни котки

Вече сме в началото на третото хилядолетие. И има създадени толкова много нови технологии, да не говорим за постиженията на генетиката и за изучаването на космическото пространство. Но продължаваме, както и преди стотици години, да вярваме в поличби и да следваме някакви правила, които могат да ни предпазят от неприятности. Но сега ще видим какво е мнението на нашите читатели по тези въпроси.

НОСИ ЛИ НЕЩАСТИЕ ЧИСЛОТО ТРИНАЙСЕТ

Числото тринадесет носи нещастие. Ако на трапезата са се събрали една дузина хора, тринайсетият гост е излишен. Той трябва да стои под масата, защото иначе някой от присъстващите ще умре през годината. И още по-лошо е, ако тринайсета дата се случи в петък. В много страни по света хората избягват да слагат номер 13 на дома, етажа, стаята в хотела, като го заменят например с номер 12А.

Според някои учени възможно е това суеверие да е възникнало от Тайната вечеря – последната трапеза на Исус с 12-те апостоли – от 13 човека на един му е съдено да умре. Но съществува едно още по-старо поверие от древната история. Става дума за пиршество в Скандинавия, тогава наричана Валгал, на което били поканени дванайсет богове. Тогава без покана се появил духът на караниците и раздора Лок. Гостите станали тринайсет, след което бил убит любимецът на боговете Балдър.

ЧЕРНИЯТ ПЕТЪК

А историята за големия страх от “Черния петък” е напълно реална. На 13 април 1307 година, петък, всички членове на най-могъщата организация в Европа – Ордена на тамплиерите – били заловени и затворени зад решетките, а след това изгорени на кладата на Инквизицията. Те оставили след себе си много легенди, но “черният петък” оттогава насам е придобил мистичен оттенък.

Според известен психолог суеверието е безсмислено и това се доказва от един съвсем прост факт: китайците и японците смятат за нещастно числото четири, защото фонетично това число звучало като “смърт”. А числото девет според японците напомня думата “болка”. Поради тази причина в тези страни подминават четворката, когато си избират номер за колата, дом, улица. А в Япония в болниците обикновено няма четвърти и девети етаж.

Някои звезди пък сменят имената си само защото сборът от буквите е тринайсет.

Дори и на шега – ако извикате силно в ухото на спящ човек “тринайсет!”, той ще подскочи и ще започне да се озърта, което още веднъж доказва магичния характер на това загадъчно число.

АКО РАЗСИПЕТЕ СОЛ…

Според поверието, ако човек разсипе сол, го очаква голяма караница с близките. За да избегнете тази неприятност, трябва да вземете щипка сол и да я хвърлите през лявото си рамо.

Учените и за това имат обяснение, основавайки се на различни източници и версии. На картината на Леонардо да Винчи “Тайната вечеря” е изобразен Юда, който събаря солницата. И много етимолози смятат този детайл за причина за суеверия. Но пък солта е присъствала в религиозните обреди далеч преди Юда. В някои източни страни дори са сключвали договорите със сол – при сключване на съюза вождовете посипвали сол в устата си от една и съща солница. Може би оттук идва поличбата, че ако разсипеш сол, това ще доведе до спорове и вражди. А на други места солта се е смятала за символ на изобилие, защото струвала колкото златото.

Според други учени разсипването на сол се смята за нещастие и поради това, че до появата на хладилника са осолявали продуктите, за да се запазят. Това означавало, че ако не осолиш своите продукти, ще останеш без храна и ще умреш.

И още един пример със звезда. Става дума за известен телевизионен водещ, който разказва как веднъж разсипали сол на масата, но той не посмял да изпълни ритуала (да я хвърли през лявото рамо), защото се срамувал. И само след 10 минути всички започнали да се карат без видими причини. И на шега ще добавим – не хвърляйте солницата по мъжа си… разсипаната сол ще ви скара.

СЧУПЕНО ОГЛЕДАЛО – СЕДЕМ ГОДИНИ НЕЩАСТИЕ И БЕДНОТИЯ

Когато неволно счупите огледало, през следващите седем години не ви очаква нищо хубаво. Но вие можете да избегнете нещастията, които ви предвещава тази поличба. Достатъчно е да плюете през лявото си рамо и да си кажете: “Парчетата не са за мен!”. След това съберете с метлата парчетата счупено огледало във вестник или някаква хартия, не в лопатката, и ги изнесете от вкъщи.

Съпредседателят на Комисията по изследвания на необяснимите явления в международния комитет по “Екология и биоенергоинформатика” Игор Винокуров казва: “Предполага се, че това суеверие е възникнало от древните представи за отражението като за душата на човека. Ако отражението се разбие, душата също страда и човек или умира, или се лишава от възможността да попадне на небето след смъртта си”.

Но други учени са на мнение, че корените на този предразсъдък се намират в Средновековието. Първите стъклени огледала започнали да се изработват във Венеция и стрували много скъпо. За да заставят прислугата да се отнася много внимателно с тази скъпа вещ, богаташите измислили тази поличба – който счупи огледалото, го очакват наказания. Отново един пример със звезда, този път певица. Тя казва: “Веднъж ми се счупи огледалото, но аз не изхвърлих едно парче с много равни и гладки форми. След това за мен настъпи един от най-черните периоди в живота ми. Буквално на всяка крачка ме преследваха неприятности”. И идваме до шегата по темата. Един умиращ стогодишен старец си счупил огледалото и се зарадвал. Питат го защо се радва, след като го очакват седем години нещастия и бедност. На което той отговорил: “Да, ама поне съм сигурен, че ще живея дотогава!”.

“ЧЕРНА КОТКА МИ МИНА ПЪТ”…

Всички го знаем и се страхуваме, когато черна котка пресече пътя ни. Едва ли не очакваме нещастие. Но за да го избегнете, трябва или да заобиколите това място, или да преминете през него заднишком (с гърба напред). Можете също да се хванете за копчето или да плюете 3 пъти през лявото рамо.

В далечни времена котките били много скъпи домашни животни, много обичани. Домакинята никога не би изгонила котката от дома си. Ако обаче животното обикаляло цялото село, това би могло да означава само някакво нещастие – смърт на хората от къщата или пожар. Ако пък обезумялото от страх животно се препречи в краката на хората, те се страхували не по-малко от него, защото виждали в това предвестник на нещастия. Впоследствие хората започнали по-малко да се страхуват от котките, смятали само черните екземпляри за лошо предзнаменование. Та нали черният цвят отдавна е символ на тъга и мъка, цвят на нечистите сили.

Английският професор Ричард Вейсман от Харвардския университет обаче казва: “Моят опит ме е научил и ми е показал, че това суеверие не действа. Ние с моите колеги направихме експеримент, като пуснахме черна и бяла котка пред хората, които решихме да изследваме. След това много внимателно анализирахме резултатите от нашия експеримент, като разпитахме подробно участниците в него какво им се е случило, какво са преживели през следващите дни. Оказа се, че тези, на пътя на които пуснахме черната котка, не са преживели никакви кой знае какви нещастия. Нито пък са били кой знае колко щастливи тези, пред които пуснахме бялата котка. А за сведение ще кажа, че в Англия и Австрия се смята, че точно черните котки носят щастие…”. Следва случката със звезда: руският актьор Макарски разказва, че когато черна котка му пресече пътя, той или минава по друг път, или заобикаля мястото. Само веднъж пренебрегнал това “правило” по време на снимки на някакъв филм и едва се спасил от сериозна катастрофа. И сега никога не забравя да спазва суеверието.

И на шега: най-лошата поличба била, когато черна котка разбива огледало.

ЧУКАЙ НА ДЪРВО…

Когато човек разказва нещо хубаво, той непременно трябва да почука на дърво, за да не урочаса своя успех или своето здраве.

Смята се, че това суеверие е възникнало от обичая да се дава подслон и убежище в църква на беглец или престъпник. Ако той докоснел църковната врата, се смятал за спасен и от този момент църквата била задължена да го защитава. Но този обичай не е толкова стар. А традицията “чукай на дърво” се е появила очевидно още когато хората се прекланяли пред дървените идоли, за да се спасят от беди и нещастия. Учените са на мнение, че ако човек чукне по дървото автоматично, без да се замисли особено, в това няма нищо страшно. А хората, които отдават голямо значение на това, имат проблеми. Те са убедени, че всичко добро в живота рано или късно се заплаща. И затова дори при успех и добър живот подсъзнателно чакат да се разплатят за тези хубави неща.

Пак много звезди признават, че не обичат да споделят с никого набелязаните си цели и ако все пак споделят, те чукат на дърво, за да не ги урочасат.

Шегата по тази тема – наложило ви се е да чукате на дърво, но изведнъж сте открили, че светът е създаден от алуминий и пластмаса.

ЗАЩО ПОЛИЧБИТЕ СЕ СБЪДВАТ

Учените са на мнение, че суеверията са се родили от неспособността на първобитния човек да установи причинно- следствените връзки в природата. Например това, че вятърът духа, за да клати клоните на дърветата. Съществува суеверие, превърнало се дори в табу, че ако човек яде банани в сряда, ще се разболее. А то се е появило само защото древен човек изял развален банан в сряда и се почувствал зле. Затова хората правят неправилни изводи от правилни ситуации и затова суеверията съществуват. Ненапразно ставаме много суеверни, когато не ни върви. Поради мрачните мисли разсъждаваме и действаме още по-зле, а след това отдаваме всичко на лошия късмет. А психиатрите смятат, че суеверието отслабва напрежението и действа като лекарство.

Първоначално публикувано на:22.08.2008 @ 18:41

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Тест за емоционална интелигентност

Емоционална интелигентност: 15+ признака и как точно да я придобием (тест)

Емоционална интелигентност (ЕИ) – ново понятие в психологията. Тест. От Дарвин до днес. С емоциите …

3 Мнения

  1. Irena Marinova

    Prilichat na anhelcheta! Tolkova sa sladki!

  2. Според мен значи ,че тези дървета са стари.Просто съвпадение е ,че се е случило точно на 13 -петък.На нас ни се случи дървото пред прозореца да се разцепи по същия начин около 2 миналия месец .

  3. Днес на петък 13, орехът в двора се разцепи на две и половината падна.
    Отидох на работа и се оказа, че там върбата се е разцепила по същия начин. Не е имало буря през нощта. Какво означава това?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *