Защо се слага подкова на вратата

Няма нищо случайно в народните вярвания, обичаи. Често зад тях се крие много точна и вярна информация, дошла от векове или хилядолетия. Днес обаче дълбокият смисъл, първопричината вече не се знае, а е останала само външната форма. Подобен е и случаят с подковата. Това не е суеверие, а реална защита. От какво?

По-рано в селските домове хората са поставяли подкова над портата за защита от уроки, лошо око. За това съдейства самата форма и големина на подковата, а също и фактът, че тя е направена от първоелемента Метал. Смята се, че енергията на Метала има разрушително въздействие. Затова всеки входящ в дома минава под подковата и разрушава напрегнатите енергетически съставки на своето съзнание: лоши мисли, негативни настроения, завист, проклятия… Но това важи и за живущите в дадената къща. С други думи, подковата служи за нещо като енергетична изтривалка от негативни вибрации.

А може ли със същата цел да сложим подкова, да речем, над леглото си? Народът ни няма такава практика. И не случайно – в този случай въздействието на Метала ще бъде много продължително, а не еднократно, както е при влизането, и ще отнеме или твърде много ще разруши силите ни, ще разстрои енергийното ни равновесие.

И още. Съществува поверие, а и ние инстиктивно страним да минаваме или да стоим под някакво по-голямо разклонено и заострено нагоре съоръжение, приличащо на обърнато латинско "V" /стълб с подпорка /. Подобно голямо съоръжение /най-вече от метал, но не само/, когато застанем под него, е способно да ни „изтегли“ енергията. Така че и занапред не отхвърляйте веднага различните народни вярвания като суеверие, а помислете, дали зад тях не се крие хилядолетен опит на нашите любомъдри предци.

по материали на "Дар"

0 коментара:

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.