Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник
- +Размер на текста:

Суеверия за сватба

СуеверияСеверията за сватбата - по пътя на булката.

Отивайки в църквата, булката трябвало да излезе от дома, стъпвайки през прага с десния си крак, за да има повече радост в живота й. Ако го прекрачи с левия, мъжът й след това често ще "кръшка вляво".

 

Когато се отива към църквата никой не трябвало да пресича пътя на булката и младоженеца. За целта няколко крачки пред тях вървели приятелките или шаферите, като пресичали всякакви опити на недоброжелатели. По пътя към храма булката трябвало внимателно да следи бъдещия си съпруг. Ако той се спъне, значи не е уверен в избора си и не иска да върви към олтара. Ако стъпи в локва, може да се пристрасти към алкохола. И в двата случая булката трябва първа да стъпи на килима, постлан пред олтара. Тогава именно тя ще командва в дома и ще държи мъжа си изкъсо.


В самата църква новобрачните в никакъв случай не трябвало да изпускат нищо, иначе няма да избегнат сериозни загуби в семейния си живот. Много лоша поличба е да се изпусне венчалният пръстен - символ на вечността, преди да бъде поставен на пръста. Това предвещава, че бракът ще се разпадне.

 

Ако булката си изпусне кърпичката, значи ще остане вдовица. На който от двамата по-бързо догори свещта или съвсем угасне, той според поверието ще умре първи. Макар че никой не е водил подобна статистика.


След венчавката младите трябвало колкото може по-дълго да пазят мълчание, да не отговарят на поздравленията. Смятало се, че който е по-мълчалив, той ще бъде главен в семейството.
Когато булката излизала от църквата, някой от близките роднини счупвал пред нея сурово яйце, за да бъдат ражданията й в бъдеще леки, а децата - много.

 

От църквата младите се връщали у дома по друг път, за да не възникне у тях желание да се върнат към предишния си живот. Ако при това завали дъжд или сняг над сватбената процесия, се смятало за добра поличба - младите ще живеят богато.

 

Новобрачните трябвало да влязат у дома заедно, като едновременно престъпят през прага. Тогава всичко ще правят заедно, ще живеят в пълно съгласие. Още по-добре е, ако мъжът внесе жена си на ръце. Преди това пред прага слагат незаключен катинар. Когато младите преминат над него, катинарът се заключва, а ключът се изхвърля така, че никой да не го намери. Смята се, че по този начин мъжът и жената прекрачват през своя предишен "свободен" живот и в бъдеще ще са неразделни.

 

Преди да седнат младите на масата, три пъти я обикалят "за щастие", за да бъдат навеки заедно. След това булката трябва да счупи чиния, при това на колкото повече парченца, толкова по-дълъг ще се окаже съвместният им живот и по-щастливата ще бъде старостта. На масата новобрачните трябвало да седят изправени, да не се прегърбват, за да не се стовари върху тях товар от проблеми и несгоди.

 

По време на трапезата се вика "Горчиво!". Този обичай е свързан с това, че някога булката обхождала гостите с поднос. Гостът поставял на него пари за обзавеждане на домакинството, вземал стоящата на подноса чаша, изпивал я и казвал: "Горчиво!". Потвърждавайки, че е в чашата му е имало вино и той го е изпил за здравето на младоженците. След това той целувал булката. Тези, които не давали пари, просто изпивали чашата и произнасяли "Горчиво!", но без да целуват булката.

 

И накрая: когато подготвяли постелята на младите, поставяли възглавниците така, че те да се докосват от страната на копчетата. Това гарантирало на новобрачната любов за цял живот.

Дали да вярвате на тези суеверия за вашата сватба оставяме на вас. Но трябва да знаете, че в миналото изпълнението им е било задължително.

суеверия брак



Нагоре   На горе

Автор: Svatbata.bg